Thursday, July 16, 2009

China, o anomalie economica

In timp ce restul lumii trece printr-o criza economica prelungita si indarjita, China a inregistrat o cresetere economica de 7.9% in prima jumatate a anului, dupa cum relateaza NY Times. Ei bine, cresterea nu se compara cu cea de 13% din 2007, dar este totusi substantiala si sfideaza parca celelalte economii nationale aflate in decadere. Acum, adevarul este ca China nu a inregistrat in nici un moment o scadere economica, ci o scadere a cresterii economice, care ajunsese la 6.1% in a doua jumatate a anului 2008.

Amu, ar visa Romania la o crestere economica de macar 6%. Preconizarile mai putin decat incurajatoare, cum ca cea criza se va acutiza in toamna, ne face sa fim modesti si optimisti.

Nu inteleg cum functioneaza economia Chinei, sincera sa fiu. Intr-adevar, guvernul a investit in economie prin pachete de redresare, dar asta a facut si guvernul SUA. In China economia si-a luat avant intr-un timp foarte scurt, in SUA lucrurile intarzie si disponibilizarile continua. In China, dupa o scurta perioada de recesiune, si sectorul privat si-a luat vant, astfel incat s-a inregistrat o cerere nemaintalnit de mare pe anumite piete, cum ar fi piata otelului.

Pentru mine, economia chineza ramane un mare mister al contemporaneitatii. Al care ma lumineaza si pe mine primeste o inghetata de la subsemnata.

No comments:

Post a Comment