In articolul "The Trail of Disaster"(http://www.economist.com/world/international/displayStory.cfm?story_id=13881048&source=hptextfeature), saptamanalul The Economist relateaza asupra unui studiu efectuat de Comitetul pentru Nutritie al Natiunilor Unite (studiul il regasiti pe www.unscn.org) despre efectele crizei economice asupra populatiei sarace din toata lumea. Desi ne-am obisnuit sa auzim despre criza economica in contextul falimentului bancilor si a decaderii pietei imobiliare, populatia de copii subnutriti si de mame anemice a crescut ingrijorator de mult in ultimul an.
In timp ce intre 1990 si 2007, numarul de copii subnutriti a crescut cu 80 de milioane, numai in 2008 cresterea a fost de inca 40 de milioane. A crescut intr-un an cat crescuse in opt ani si jumatate, in medie, in anii anteriori. Nici preconizarile pentru viitor nu sunt mai incurajatoare. Daca economia ramane la fel (ori conform estimarilor, va continua sa scada), numarul copiilor subnutriti va creste cu aproximativ 121-125 de milioane pana in 2010. De-a dreptul infiorator!
Numarul femeilor insarcinate cu anemie a crescut si el in aceeasi proportie, fapt ce poate conduce la probleme de sanatate ale nou nascutilor.
Dupa ce au atins pragul inferior in Decembrie 2008, preturile la alimentele de baza au inceput sa creasca extrem de rapid. Situatia a ajuns de asa natura, incat in tarile subdezvoltate aproximativ 50-60% din venitul casnic este cheltuit pe alimente.
Acelasi articol mentioneaza ca femeile sunt cele care sufera cel mai tare de pe urma crizei, caci sunt primele care trebuie sa reduca din costurile personale pentru a echilibra bugetul familiei. In timp ce ele sunt ultimele care resimt o crestere economica, sunt primele care depun sacrificii pe timp de criza. In concluzie: e greu sa fii femeie.
Archived
1 year ago
No comments:
Post a Comment