Tuesday, June 23, 2009

I Wonder Why

De cand am venit in tara, urmaresc canalele de stiri cu atentie si am observat ca stirile externe au o acoperire foarte mica. Oare de ce? O fi Romania atat de satula de problemele proprii incat nu vrea sa mai auda si de altii? Sau, cumva, o audienta dezinteresata de restul lumii, asa, din obisnuita, nu vrea sa auda decat stiri nationale, motiv pentru care trusturile media servesc omului ceea ce ii place? Acesta este intr-adevar un principiu sanatos in economie, acela de a satisface cererea, insa massmedia are si un rol educational, motiv pentru care (foto- si video-)jurnalismul autohton ar face bine sa isi asume raspunderea pentru educarea audientei.

Altfel, riscam ca toata massmedia sa se transforme in presa si televiziune de scandal. Daca singurul produs pe care il vindem este senzationalul, si audienta va fi pe masura. Daca singurele stiri externe care apar la televiziuni sunt cele de genul "un britanic s-a imprietenit cu gasca sa si aceasta il urmeaza peste tot, mai ceva ca un caine", atunci audienta va presupune ca in alte tari nu prea se intampla nimic (rau) in politica si economie. Unde este Iranul din stirile de zilele acestea? Mentionat in treacat la stirile de la ora 20, si cam atat. Cand toata lumea este cu ochii pe Iran, Romania doarme pe sine, ca si intotdeauna.

Credeti ca o tara precum SUA nu are foarte multe probleme? La o populatie de 250 de milioane, pun pariu ca au loc destule accidente de trafic si incidente sociale (de genul: o mama denaturata isi leaga copilul de gard cand pleaca de acasa). Dar aceste incidente nu apar mentionate pe canalele de stiri NATIONALE la fiecare ora. Exista o diferenta intre stirile de interes local si cele nationale, insa s-ar parea ca la noi inca nu se face distinctia intre cele doua. Deunazi, pe un canal de stiri de prestigiu din Romania, dezbaterea politica a fost intrerupta pentru a anunta ca o Dacia veche a luat foc pe langa Obor, probabil din cauza unui scurtcircuit. Incidentul nu s-a soldat cu nici o moarte, doar cu o intoxicatie cu CO. Ce-are a face una cu alta? Politica cu scurtcircuitul de la Dacie?

No comments:

Post a Comment