Monday, June 29, 2009

Lovitura de stat in Honduras

Ziarele din toate lumea titreaza ca presedintele republicii Honduras, Manuel Zelaya, si-a luat papucii in spinare si a taiat-o in Costa Rica, acea Elvetie a Americii Centrale, dupa ce fortele armate au luat in stapanire toate cladirile oficiale, inclusiv palatul prezidential.

De ce? Pt ca Dl Zelaya dorea sa modifice constitutia, astfel incat un presedinte sa poata candida pt un al doilea mandat. In acest scop, Zelaya vroia sa organizeze un referendum, insa armata si justitia s-au opus, caci gestul ar fi fost "neconstitutional". Cred ca "neconstitutionalitatea" se refera la cele doua mandate, care normal ca erau neconstitutionale, din moment ce nu erau inca mentionate in constitutie. Asta vroia si omul asta sa schimbe. Duhhhh! A urmat un mare haos, si totusi unul nu suficient de mare incat sa atraga atentia lumii de la Michael Jackson si Iran. Presa in limba spaniola i-a acordat loviturii de stat atentia cuvenita, insa NY Times are articolul mai intr-o parte, dupa unul despre fotbal si unul despre Iran.

Era sa uit tocmai partea mai palpitanta. Ghici ghicitoarea mea cine a pus botul? Hint: Dl Zelaya e de stanga. Deci...Chavez, acel Basescu al Venezuelei care parca il intrece pe al nostru lider la vorbit aiurea. Chavez tot blagosloveste interesele "burgheze" din spatele acestei lovituri, care interese de altfel au si transformt Hondurasul intr-o "republica bananera" la dispozitia SUA. ("banana republic" este un termen peiorativ in zona, mai ales pt tarile mici din America Centrala, caci indica rolul pe care acestea l-au jucat ca urmare a interventionismului SUA dintre 1898- Cuba si Puerto Rico si 1981-82-Guatemala). Burghezi sau nu, mie nu mi se pare tocmai rea ideea ca un presedinte sa serveasca un singur mandat. Astfel, daca nu e bun, il schimbi mai repede. Iar daca face treaba, o face mai repede.

No comments:

Post a Comment